Livsmedelsverket genomförde nyss en undersökning gällande eventuella hälsorisker som kan komma från förpackningsmaterial, husgeråd och plastbehållare. Resultatet var oroväckande. Ftalater, perflourerande ämnen, tungmetaller och en viss typ av aminer hittades i flera pizzakartonger, mickrovågsförpackningar för popcorn och i delikatessförpackningarna. Dessa farliga ämnen stör hormonerna och kan ha neurotoxiska effekter. Bland köksredskapen visade det sig att köksredskap som utsätts för höga temperaturer i mikrovågsugnar och vanliga ugnar samt de köksredskap som har köpts in från länder som inte ingår i EU kan innebära eventuella hälsorisker för konsumenten.

 – Vi handlar en hel del husgeråd av undermålig kvalitet i icke välrenomerade butiker. Dessa husgeråd är producerade utanför EU och kan innehålla för höga halter av vissa ämnen, exempelvis metaller, säger Kettil Svensson, Livsmedelsverket.

Det är därför viktigt att handla köksredskap som inte innehåller några farliga ämnen. En e-butik som erbjuder köksredskap helt fria från farliga ämnen är Hus-Modern, de är noggranna med att erbjuda kvalitetssäkrade produkter till sina kunder. Det man främst ska akta sig för är primära aromatiska aminer (PAA) som finns i svarta köksredskap gjorda av Polyamid. Trots att PAA är förbjudet så förekommer det fortfarande i tillverkningen av köksredskap. Det finns dessutom många produkter i melaminplast. Just melaminplast är hälsofarligt och kan förekomma i tallrikar, muggar och bestick.  För att undvika köksredskap som kan innebära hälsorisker för dig så bör du tänka på att kontinuerligt byta ut de redskap som används ofta i höga temperaturer, till exempel i samband med användning av spisen. Samt köpa köksredskap som är tillverkade inom EU.