Oavsett om du planerar att bygga helt nytt eller bara renovera ditt hus så kommer det alltid att vara ett bra beslut att se över fönstersituationen en extra gång. Bygger eller renoverar man med syftet att minska energiförbrukningen är just ett fönsterbyte närmast livsviktigt, eftersom att fönster (och dörrar) tillsammans står för omkring 35 procent av det värmeläckage som ett hus har. Genom att byta till ett fönster med ett lågt U-värde kommer du i slutändan att göra mycket för både ditt hus och din plånbok. Fönstren kanske kostar lite mer men det du kommer att spara på att välja den typen gör att investeringen kommer att betala sig över tid.

Bra fönster är alltid bäst

Det kommer med andra ord alltid att löna sig att ha riktigt bra fönster. Ett bra fönster hjälper inte enbart till med att förhindra att värmen läcker från huset, det hjälper också till att hålla huset svalt varma sommardagar, vilket betyder att du inte behöver kyla huset lika mycket och det skyddar desto mer mot eventuellt buller. Ett bra fönster kan alltså göra väldigt mycket för ditt hus och vill man verkligen få en optimal funktion på fönstren ska man välja utifrån energiklassning, storlek och väderstreck. Ju bättre fönstren är anpassade till positionen desto effektivare kommer de att vara.

Din inomhusmiljö påverkas

Om man använder sig av energieffektiva fönster så betyder det att man inte heller kommer att uppleva att miljön omkring fönstret känns kyligare än övriga delar av bostaden. Fönstren skapar alltså ett väldigt behagligt inomhusklimat och många gånger behöver man inte ens ha element under fönstret eftersom de inte behöver kompenseras för kallstrålningen. Med energieffektiva fönster kommer du dessutom kunna möblera som du vill, utan att behöva ta hänsyn till att rummet ska få en korrekt cirkulation för att få en jämn värme. Man har tidigare sagt att hus ska byggas med mest fönster åt söder, men det är inte längre en vedertagen sanning, speciellt eftersom att husen och fönstren blir alltmer energieffektiva. Skulle man göra det idag så skulle inomhusklimatet bli extremt varmt en varm sommardag, därför är det viktigt att tänka på att skärma av dessa fönster, antingen med markiser eller persienner.

Enligt CBI Fastigheters undersökning anser 29 % av befolkningen att det är mycket viktigt att bo miljösmart. Företaget har gjort denna undersökning i samband med ett projektboende som företaget bygger miljösmart. Även företaget Nyströms Cement bygger miljösmarta hus med hjälp av patenterade lecablock. Miljösmart byggteknik är ett stort forskningsområde och många byggföretag vill utvecklas inom detta område. 

En viktig sak att tänka på när man bygger nytt eller byter fönster är att överväga att installera icke öppningsbara fönster. Det beror på att dessa fönster alltid kommer att vara mer täta och skydda bättre än öppningsbara gör, vilket i sin tur betyder att det är klokt att välja detta alternativ. Vet du med dig om vilka fönster som inte kommer att öppnas så är det bra att använda icke öppningsbara fönster där.

Själva storleken på fönstren är också viktigt. Många och stora fönsterväggar kanske ser bra ut, men det är aldrig att rekommendera med tanke på energiförbrukningen. Normalt brukar man säga att den totala fönsteryta som dina fönster ska täcka ska vara 20 procent av golvytan i huset, vilket betyder att ett hus på 100 kvadratmeter max ska ha 20 kvadratmeter fönster.