Sedan ROT-avdraget infördes i Sverige har det blivit mer ekonomiskt förmånligt att köpa byggnads-, reparations- och renoveringsarbete i hemmet. Den billigare prislappen har hjälpt massor av svenska bostadsägare att att få nyare, fräschare och mer moderiktiga. Men en riktigt smart husägare utnyttjar också ROT-avdraget för att kunna leva billigare.

Utvecklingen inom miljövänligt och energieffektivt byggande har gjort det billigare än någonsin sänka energiförbrukningen i hemmet. Till exempel så skriver Vestmanlands Läns Tidning att äldre småhus kräver mellan 100 till 130 kilowattimmar (kWh) per kvadratmeter bara för uppvärmning och varmvatten. Jämför detta med nybyggda hus som kan kräva så lite som 25 till 33 kWh per kvadratmeter.

Skillnaden mellan gamla och nya hus har bland annat att göra med hur mycket värme som huset klarar av att bevara på egen hand. Det påverkas till exempel av kvaliteten på fönstren i huset. Gamla fönster och dörrar kan stå för nära 35 procent av värmeläckaget i ett hus, medan nya energieffektiva fönster klarar av att både behålla värme på vintern och ändå låta huset vara svalt på sommaren. Och dessutom till ett mycket billigare pris när elräkningen kommer.

Miljövänliga renoveringar i huset är alltså en investering som betalar för sig. Både i bekvämlighet när man till exempel tänker på hur effektiva och funktionella nya fönster, dörrar och andra innovationer är. De hjälper till genom att motverka kallras, dämpar ljud och buller, släpper in tillräckligt med ljus och värme och är dessutom säkra nog att skydda mot inbrott. Men också på grund av att man sparat ihop investeringen inom några år genom sänkta energikostnader för huset.

Byter man ut husets alla fönster kan man spara flera tusenlappar om året. Och genom att utnyttja ROT-avdraget till att byta fönster, istället för att renovera köket eller lägga nytt golv, har man snart sparat ihop tillräckligt för kunna fixa alla tre.