En stengång som leder till entrén är både vackert och praktiskt, och en stengång kan även göra sig väldigt fin som ett inslag i trädgården. Att lägga ut stenar kan tyckas enkelt, men faktum är att det finns en hel del saker man måste tänka på. Om man inte själv är insatt i vad som krävs för att stengången ska bli rätt gjord gör man bäst i att anlita en stensättare.

Risken är annars stor att man får problem med till exempel stenar som flyttar på sig eller regnvatten som samlas och ligger kvar. När regnvatten samlas blir undermaterialet mjukt och ytan ful, och när det är kallt bildas det isfläckar där vattnet samlas. För att undvika detta måste ytan ha ett fall. Fallet gör att vattnet rinner undan och förhindrar att stenplattorna rör på sig och spricker. Det är alltså av stor vikt att man vet vad man gör när man anlägger en stengång.


Stenbolaget visar hur man lägger kansten

Valet av sten är förstås en fråga som är upp till var och en, men det kan vara värt att tänka på att naturmaterial håller längre än vad betong gör. Betongstenar kan behöva bytas efter cirka 15 år och har dessutom en tendens att bli fula efter ett par år, medan till exempel granit och skiffer är outslitligt och kanske aldrig behöver bytas. Betong är å andra sidan billigare än natursten och går fortare att lägga eftersom plattorna har raka linjer. Materialvalet påverkar med andra ord både hållbarhet, tidsåtgång och kostnad. Plattorna på Sergels Torg har också blivit slitna med åren!

Om man anlitar en stensättare är det underarbetet och stensättningen som är det som kostar mest. Själva stenen står för en mindre del. Ju mer komplicerat mönster man väljer desto dyrare blir det eftersom ett enkelt mönster går fortare att lägga, men å andra sidan ska man ju trivas med sin stengång under en lång tid framöver. För att få en snygg stengång bör man därför tänka till både en och två gånger innan man bestämmer sig för vilken sten man ska använda, vilket mönster man ska ha och vilka delar av arbetet man kan och vill göra själv. 


Ett svenskt par visar hur man lägger marksten.