Att modifiera växter, särskilt ätbara växter, genetiskt är något som blivit väldigt kontroversiellt på senare år. Många protesterar mot utvecklingen inom området eftersom genetiskt modifierad mat skulle kunna innebära stora risker för miljön. Och även för att vi inte vet vilken effekt dessa nya plantor kan ha på oss människor som stoppar i oss resultatet.

Pamela Ronald är en forskare inom genetisk modifiering av växter, och i ett TED-tal försvarar hon tekniken. Hon Hon  förklarar att vetenskapen inte bara är nödvändig för vår framtid, utan att det också är något som vi har sysslat med i årtusenden. Selektiv plantering, korsning av växter och andra typer av genetisk modifiering har bland annat gett oss majs, bananer och auberginer som både är mycket lättare att odla och skörda, men också godare och mer näringsrika.

I TED-talet nedan går hon igenom de viktigaste innovationerna inom tekniken, och beskriver vilka målsättningar hon har för att ta fram bättre växter som kan motverka svält i världen. Bland annat saker som att isolera en gen som tillåter risplantor att överleva längre översvämningar, och hur genetiska förbättringar räddade den hawaiianska papayan under 90-talet.

För fler miljörelaterade TED-tal, kolla in: Amory Lovins på TED: plan för att avveckla kol och oljeenergi på 50 år.