Industrialiseringen har fört med sig många fördelar; det är enklare och billigare än någonsin att få tag på väldigt många häftiga, roliga och användbara prylar som kan berika livet. En bieffekt av att kostnaderna sjunker är dock att de tillverkas av allt billigare, och ibland rentav farliga material. Material som, även om de verkar säkra, inte har studerats tillräckligt noga för att man ska veta vilken effekt de har på människor.

Vi pratade tidigare om giftiga köksredskap och husgeråd, och nu kommer en del metoder man kan använda sig av för att skydda sig mot gifter i hemmet. Det mesta handlar om att vara noga med städning och försiktig med vilka produkter man köper och vilka prylar man använder. Se en lista om vad du kan göra nedan.

Städning

Skadliga kemikalier, gifter och annat som finns i ditt hem är oftast helt ofarliga i små doser. Däremot har kemikalier en besvärlig tendens att binda sig med damm. Detta gör att gifter och kemikalier samlar sig i högre doser i dammråttorna under soffan och dammlagret på hyllor och möbler – och särskilt i tyget i soffan, där man vanligtvis ofta befinner sig. Därför är det viktigt att damma och dammsuga noggrant och regelbundet för att hålla gifterna ur huset. Dessutom ska dessa gifter ner i soporna hellre än ner i avloppet, och därför bör man alltid dammsuga innan man torkar golven.

Var också försiktig med vilka städprodukter du använder. Det mesta i hemmet går att göra rent med enkla miljövänliga alternativ, som varmt vatten och såpa. Ett bra riktmärke är att använda sig av miljömärkta produkter om det krävs till något speciellt ändamål.

Tvätt

När man tillverkar tyger så behandlas det nästan alltid med mängder av kemikalier. Nya kläder och andra tygprodukter bör därför alltid tvättas innan användning.

Elektronik

De flesta elektroniska produkter, tänk datorer, tv-apparater, stereo, etc. är ofta täckta med flamsäkra medel som innehåller gifter. En del av dessa gifter sprids ut från apparaterna, och koncentrationen är som högst i fabriksnya produkter. Därför är det bra att låta nya apparater stå på under långa perioder i ett väl vädrat rum, så att de mesta gifterna kan vädras ut.

Plast

Många produkter i plast innehåller gifter som man helst inte bör få i sig. Särskilt mjuk plast, som till exempel duschdraperier eller uppblåsbara bollar och liknande, är behandlat med ämnen som kan vara skadliga. Även hårdplast tillverkad före 2013, under en annan standard för tillverkning, kan ha en hög halt gifter. Skippa plasten helt enkelt där det är möjligt.