USA är sedan länge ett land där segregering i officiella termer har upphört, men i de södra staterna lever djupt rotade värderingar och traditioner vidare. Wilcox County High School har inte anordnat en studentbal för sina 400 studenter på flera decennier. Istället har andra aktörer – ofta föräldrar – hållit privata tillställningar för studenterna. Dessa privata studentbaler var fram till förra året strikt uppdelade efter studenternas hudfärg och härkomst, i informella sammanhang kallade ”white prom” och ”black prom”.

Inför balsäsongen 2013 tog driftiga studenter saken i egna händer och arrangerade Wilcox Countys första integrerade bal där alla studenter var välkomna, oavsett hudfärg. Initiativet togs emot med blandade känslor i den amerikanska småstaden och uppmärksammades i både nationell och internationell media.  Många av studenterna som var inblandade i förberedelserna uppgav i sin kontakt med pressen att deras vänner tagit avstånd till dem på grund av balen.

Mareshia Rucker, en av de studenter som hjälpte till att förbereda 2013 års integrerade bal, berättade i en intervju med CNN att de flesta studenterna inte tänker på segregeringen förrän balen närmar sig. Hon och hennes bästa vänner frågade sig varför de skulle bli tvungna att dela på sig inför en av sina sista aktiviteter på high school. ”Vi har hejat tillsammans på football-matcher. Vi har sovit över hos varandra. Det fanns ingen anledning för oss att ha separata studentbaler”, sa Mareshia.

I samma artikel avslöjar tidigare studenten Ashley Gibson att hon önskar att hennes avgångsklass hade tagit initiativet till en integrerad studentbal året innan. Samma år som hon tog studenten ifrågasatte Ashley varför hon och hennes pojkvän Antonio inte fick gå på samma bal. Till svar fick hon att borde ta med någon annan, med samma hudfärg, på sin ”white prom”. Kommentaren tog hårt på Ashleys och Antonios förhållande som flera år tidigare inleddes i stark motvind i konservativa Wilcox. ”Det är svårt att växa upp i den staden och inte bli rasist”, berättade Ashley. Hon och Antonio är i dag gifta och har ett barn tillsammans.

Skolledningen imponerandes av det integrerade skolbalsarrangemanget och gick redan samma år ut med att de övervägde att själva stå bakom och finansiera skolans studentbal nästkommande vår. Till studenternas stora lycka valde skolledningen att klubba igenom beslutet och höll i april sin allra första studentbal sedan amerikanska skolor blev integrerade.

I Sverige har vi inte samma problem med segregering även om den någonstans finns kvar på vissa ställen. Däremot har vi en annan het debatt gällande "studentflak". Där ungdomar firar sin student genom att åka på ett rullande dansgolv. Studenterna klär upp sig och gör ofta i ordning sig på den populära salongen Hair Team i Stockholm för att sedan dansa hela dagen lång med vänner. Debatten handlar i mångt och mycket om trafiksäkerhet och alkohol där mycket lämnas att önska. Läs mer om regler och rutiner.

http://polisen.se/Stockholms_lan/Lagar-och-regler/Trafik-och-fordon/Fordon/Studentflak/

http://www.stockholm.se/-/Nyheter/Trafik--Stadsmiljo/Begransningar-for-studentflak-i-City-1/