Kanske har du nyligen lämnat boet och står på egna ben för första gången i sällskap med ett nytt husdjur. Kanske har du precis delat på ett befintligt bo och börjar om igen på egen kula. Hur det än ligger till är det viktigt att inte glömma att tänka på dina fyrbenta vänner när du är i startgroparna och ska bilda ett nytt hushåll. Precis som hemförsäkring och bilförsäkring bör djurförsäkringen vara högt prioriterad. Utan en försäkring kan det bli väldigt dyrt om olyckan är framme, vilket kan leda till att du tvingas fatta livsavgörande beslut åt din trotjänare som du egentligen helst skulle slippa.

Många av de traditionella försäkringsbolagen så som If, Folksam och Trygg Hansa erbjuder djurförsäkringar. Om du redan har en försäkring hos ett av de bolagen kan det vara smidigt att även välja deras djurförsäkring, men jämför först villkor och priser mellan olika bolag för säkerhets skull. Undersök vad de täcker och inte täcker och hur hög självrisken är. Försäkringsfrågor är ofta något som heller inte nämns på veterinärernas egna hemsidor. Där väljer många företag istället att fokusera på sina egna tjänster och djurens välmående. Väsbyvet i utkanten av Stockholm är ett exempel på detta. På deras hemsida väljer man att jobba med värdeord för att trygga husse, matte och djuret.

Det finns även företag som specialiserat sig på just djurförsäkringar så som Agria och Sveland Djurförsäkring. Fördelen med ett djurförsäkringsbolag är att de är aktiva inom ett specifikt område och har utvecklat sin expertis inom detta, men vilken sorts djurförsäkring du har är mindre viktigt än det faktum att du faktiskt har en. Djurförsäkringar finns i olika kategorier baserat på de vanligaste djuren katter, hundar och hästar, men även andra djur täcks in under smådjursförsäkringar. 

Med en djurförsäkring får du hjälp att täcka veterinärkostnader och kan ofta välja till en livförsäkring. För att både du och din kompanjon är försäkringen en trygghet som gör att ni får leva tillsammans så länge det bara är möjligt.